Esplai, to be unplugged or plugged

unpluggedEl món es transforma, les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) estan canviant la forma en què les persones ens relacionem. Estem connectats, és una realitat, i aquesta ubiqüitat tecnològica facilita una comunicació ininterrompuda, on les xarxes socials i els mòbils dominen amb la seva omnipresència sense horaris i amb una font inesgotable d’experiències i recursos per compartir.

Diuen que el lleure electrònic és el nostre gran enemic, però per què no pot ser el nostre repte? Videojocs, música, cinema, etc. Tenim tota la cultura audiovisual al nostre abast fins al punt que som capaços de fer les nostres pròpies creacions i compartir-les en qüestió de segons amb una audiència mundial. Tenim al nostre abast tot un seguit de recursos de difusió, màrqueting, expressió i creació, canals de comunicació, fonts d’informació, organització i gestió compartida, i tot un seguit de mitjans… Hem de centrar-nos tant en l’ús eficient de les eines com en les potencialitats que tenen en un context de treball amb infants i joves.

Els esplais i colònies hem passat de puntetes per aquest món, però ens costa llançar-nos a navegar per les eines web 2.0. És veritat que la nostra raó de ser és la persona i educar-la, però els mitjans estan canviant. Tenim la sensació que els videojocs, les TV, els mòbils, etc. són antipedagògics en l’esplai i les colònies. Però no som nosaltres els primers que ens connectem al Facebook a través de les xarxes mòbils? No som nosaltres els primers que pengem fotos als nostres blocs? Doncs per què no utilitzar aquests recursos amb els infants? Por, podria ser la resposta; por al desconegut, por que no surti bé; Tinguem clar que hem estat capdavanters en el món del lleure; per què ara ens fa por tirar endavant? No fa gaires setmanes, vàrem fer una trobada de monitors i monitores a Lleida on dèiem que érem emprenedors. Només cal que ens ho creiem.

Formant-nos, comencem a treballar per saber utilitzar aquestes eines; sapiguem com rendibilitzar facebook, twitter, Internet, TV, Youtube, Flickr, Spotify, Widgets, Tablets, Blogger i tantes altres xarxes i recursos 2.0.

Ara més que mai podem difondre el que pensem i la nostra visió del món; ara més que mai podem ser responsables dels canvis que volem veure en la nostra societat i fer-la-hi participar.

Més informació:

 

Autor: Òscar Costa

21/01/2015 Engrup Blog No Comments