El mercat del cos

Objectiu

Conèixer les parts del cos diferenciades per sexes

Nombre de participants

Tot el grup

Edats

Dels 4 als 6 anys

Durada

L’activitat es pot realitzar durant una sessió d’esplai, però es pot ampliar a un altre dia.

Material

Dels 4 als 6 anys

Funcionament del joc

En un primer moment, convidem els infants a comprar en el mercat que estarà situat en un espai exterior i ambientat. Cal, però, distribuir-se en petits grups perquè al mercat no es pot anar a comprar sol. A partir d’aquí, cada grup té un bon tros de paper d’embalar en el qual haurà de dibuixar la silueta d’un cos; totes les parts d’aquest les hauran d’aconseguir amb les compres que facin al mercat.

Una vegada tots els grups han preparat la silueta del cos, comença el joc del mercat. Aquest té diferents parades, les màximes possibles, i cada parada només pot vendre una part del cos. Els compradors hauran de demanar la part que en volen comprar, amb una definició, sense anomenar-la.

Si la parada ven aquesta part del cos, llavors el venedor dóna una etiqueta amb el nom del producte i el grup ha d’anar corrents a dibuixar-la a la seva silueta; si el venedor no té la part del cos que demanen, el grup no es pot estacionar demanant-ne d’altres, sinó que ha de marxar a una altra parada.

La intenció és que els grups aconsegueixin el màxim de parts del cos el més ràpidament possible, però els monitors han d’aconseguir acabar el joc sense que les siluetes estiguin completes; és a dir, en aquestes els ha de faltar alguna part.Una vegada ha finalitzat el joc, es pengen les siluetes dels diferents grups i es comenten les diferències; llavors s’anomenen aquelles parts que falten de cada silueta.

Aleshores, els grups han de preparar una representació mimada, teatral, cantada, etc. que defineixi les parts del cos que no han pogut comprar i si la resta del grup aprova l’actuació llavors ja poden acabar de dibuixar el que mancava al cos.En aquesta segona part de l’activitat és important que els monitors guiïn aquelles parts que falten a les siluetes perquè, segurament, són les que més vergonya els fa d’anar a comprar.

A partir d’aquesta activitat pot continuar un centre d’interès que englobi els diferents sexes, els sentits i les sensacions, la funció de cada part del cos…

Disposició: Fer grups de 5 o 6 persones.