Valors més enllà dels diners

diners

L’únic banc que no necessita diners per funcionar és el banc del temps. Els seus comptes corrents s’omplen d’hores que els titulars ingressen, reintegren i intercanvien entre ells en funció de les seves necessitats.

Els bancs del temps permeten recuperar la tradició de l’intercanvi de serveis, habilitats i coneixements entre les persones que viuen o treballen en una mateixa zona, faciliten el millor repartiment dels temps i donen un punt de referència a través de la secretaria per conèixer-se millor.

El banc del temps valora les persones per si mateixes, i n’augmenta d’aquesta manera l’autoestima, cosa que millora la relació veïnal fruit de la confiança que es crea en les trobades dels usuaris i que permet facilitar el tràmit de sol•licitar ajuda quan es necessita.

Per altra banda, es demostra que totes les persones tenim petites especialitats que no valorem, però que poden ser de gran ajuda per als altres i es detecten necessitats que d’una altra manera serien invisibles en el nostre entorn més proper.

Existeixen bancs del temps comunitaris destinats a persones adultes, gestionats des d’associacions o fins i tot des de la mateixa administració, però també existeixen bancs del temps escolars en què infants i joves aprenen a valorar els seus companys des de la igualtat, a través de l’intercanvi del seu temps que utilitzen per ensenyar i aprendre, i donen a la bona relació entre persones la importància que es mereix. Al mateix temps, coneixen un model alternatiu d’economia social en què els diners no tenen la més mínima importància. Aquest model de banc del temps escolar podria adaptar-se per centres d’activitats lúdiques o esportives per a joves.

El banc del temps té també entre els seus objectius relacionar persones de diferents generacions per tal que es coneguin i puguin aportar la seva experiència de vida. En el cas del més grans, ensenyant els més joves a realitzar tasques que no els són habituals. En el cas dels més joves, el seu suport permetrà que persones amb dificultats físiques a causa de l’edat puguin seguir realitzant les seves feines quotidianes, com per exemple fer la compra al mercat, si algú carrega amb la cistella de la compra o li puja al domicili.

Sens dubte, el projecte del banc del temps crea llaços d’amistat i bona convivència i projectes solidaris d’empreses com aquest són una oportunitat per a tots.

Autora: Josefina Altés

19/01/2015 Engrup Blog No Comments